Ik ben in 1992 geboren en getogen op de Paardenmaat. Onder liefdevolle begeleiding van mijn ouders groeide ik op met en tussen de paarden. De kernfilosofie van de Paardenmaat is met de paplepel ingegoten. Ik leerde vroeg dat wanneer het niet lukte, het niet lag aan het paard.

Ik ben dankbaar dat mijn ouders me de mogelijkheid gaven om een innige band op te bouwen met de pony’s van de Paardenmaat. Met hen heb ik ontelbaar uur doorgebracht.

Vanaf mijn tiende reed ik regelmatig mee in Centered Riding lessen en clinics. Ook daar leerde ik dat er drie regels zijn: “work on you, work on you and work on you”. Hoewel de lessen erg waardevol waren worstelde ik met hoe ik kon zorgen dat mijn paard zich ook ontwikkelde. Ik boekte wel wat vooruitgang, maar niet genoeg om een tienerbrein mee te interesseren, dus verschoof mijn aandacht naar het maken van lange buitenritten met Banoe, mijn racepony.

Mijn vader had me inmiddels al geprobeerd mee te slepen naar een Bent Branderup clinic, maar stilzitten en luisteren was toen niet mijn sterkste punt. Toen Ylvie Fros een aantal jaar later een basiscursus academische rijkunst organiseerde was ik daar wel warm voor te krijgen, daar mocht ik in ieder geval praktisch aan de slag. Dat is inmiddels meer dan tien jaar geleden en ik kan me geen leven zonder academische rijkunst voorstellen.

Stap voor stap begreep ik waarom we paarden dressuurmatig trainen en elke vraag die ik kon bedenken was een logisch antwoord op. Naarmate ik meer leerde werd het steeds interessanter. Ik leerde meer voelen en experimenteren en het centaur gevoel werd me steeds duidelijker. Die ontwikkeling is nooit meer opgehouden. Elke dag leer ik nieuwe dingen die me dichter bij de ‘kunst’ brengen. Twee zielen die willen wat twee lichamen kunnen.

2021 – Test ‘buigen van de achterbenen’ (voormalige piaffe test)

2018-heden – Licensed Bent Branderup Trainer®

2014 – Grondwerk/longetest en Squire test

2011 – Centered Riding instructeurs cursus met succes afgerond (momenteel niet actief als lid)

Ik les met grote regelmaat bij Bent Branderup en diverse andere instructeurs in de academische rijkunst

Omdat er in de wereld teveel leuke dingen zijn om maar één ding te doen ben ik naast mijn werk in de paardenwereld actief als organisatieadviseur bij Pentascope. Zo blijf ik me breed ontwikkelen en kan ik inzichten over en weer meenemen in mijn werkwijze.